Centraal Azië

Home » Waar werken we? » Centraal Azië

In Centraal Azië is de islam de leidende godsdienst. Het verspreiden van andere religies is sterk beperkt.

3xM maakt in Centraal-Azië televisieprogramma’s over boeiende onderwerpen die grote groepen mensen aanspreken. We brengen maatschappelijke problemen zoals alcoholverslaving en mishandeling aan de orde. In alle programma’s zit de Bijbelse boodschap van hoop, herstel en verandering. Op deze manier bieden we kijkers een eerste kennismaking met  het christelijk geloof.

Welke problemen zijn er in Centraal-Azië?

In Centraal-Azië groeit de islam snel en is er geen godsdienstvrijheid. Daardoor hebben veel mensen nog nooit van het evangelie gehoord.

Familie- en gezinsrelaties zijn vaak ingewikkeld. Het kidnappen van bruiden is een groot probleem. Zodra een jonge vrouw is gekidnapt, heeft ze geen andere keuze dan mee te werken aan het gedwongen huwelijk. In gezinnen komt veel huiselijk geweld voor. Alcoholmisbruik komt ook op grote schaal voor.

We benoemen niet waar 3xM de programma’s in de regio Centraal-Azië uitzendt in verband met de veiligheid van de partnerorganisatie.

Vanwege de beperkte godsdienstvrijheid zenden we uit via een regionaal mediastation, een satellietzender en internet. We zetten vrijwilligers in die de programma’s via dvd’s verspreiden.

Sinds 2007 heeft onze partnerorganisatie meer dan 400 programma’s en muziekclips geproduceerd. Dankzij deze partner zijn hebben vrijwilligers al meer dan een half miljoen dvd’s verspreid!

In 2016 heeft 3xM samen met een vereniging voor kinderen met het syndroom van Down een aantal programma’s gemaakt. Hierdoor is de publieke opinie over deze kinderen positief veranderd.

In april 2019 kwam er geweldig nieuws: het nationale TV-station heeft een aantal programma’s geaccepteerd voor uitzending. Programma’s worden nu regelmatig uitgezonden op deze zender. Een digitale zender (met bereik van bijna het hele land) en enkele lokale zenders zenden de programma’s ook uit.

Azië is dol op drama. En op YouTube. In Centraal-Azië werden onze uitzendingen vele miljoenen keren bekeken. Reageren gebeurt veel minder, maar dankzij nazorg bereiken ons toch prachtige verhalen, waarvan u er enkele in ons Jaarverslag 2018 kunt lezen.

Uit die verhalen blijkt dat de nadruk op lokale, sociale problematiek en het aandragen van een christelijke houding aanslaat. Zoals die schoonmoeder die worstelde met de lelijke traditie van ‘bride kidnapping’:

“Ik kijk graag naar de televisieprogramma’s die hier worden uitgezonden. Het gaat vaak over familiezaken, waar we zelf niet zo gemakkelijk over praten. Door deze uitzendingen heb ik geleerd wat liefde en geloof met elkaar te maken hebben. Omdat ik zoveel vragen had, heb ik naar het programma gebeld. Ik heb toen uitgebreid gesproken met mevrouw Polina. Wat heerlijk om een luisterend oor te hebben!”

Het is moeilijk om televisiezendtijd te krijgen voor christelijke programma’s. Toch zijn er steeds meer mogelijkheden. Dit brengt wel financiële uitdagingen met zich mee. Zo moeten de programma’s aan hoge eisen voldoen en moet het aantal programma’s dat we produceren omhoog.

We gaan nieuwe dramaprogramma’s produceren. Deze gaan over actuele onderwerpen zoals huiselijk geweld, kinderarbeid en pesten. We gaan door met het verspreiden van dvd’s met daarop onze televisieprogramma’s. De nieuwe producties gaan we ook weer online uitzenden.

Het gebruik van internet in Centraal-Azië neemt snel toe. Bovendien is het steeds goedkoper om via het internet uit te zenden. Dat biedt perspectief voor de toekomst.

Onze partner in Centraal-Azie heeft een goede nazorgmedewerker. Het team wordt in 2019 versterkt met een tweede nazorgmedewerker.

.

Ervaringen uit Centraal Azië