Centraal-Azië

Een Bijbelse boodschap van hoop, herstel en verandering

3xM maakt in Centraal-Azië (vanwege de veiligheid van onze partnerorganisatie ter plekke, benoemen we niet in welk land precies 3xM de programma’s in de regio Centraal-Azië uitzendt) televisieprogramma’s over boeiende onderwerpen die grote groepen mensen aanspreken. We brengen maatschappelijke problemen zoals alcoholverslaving en mishandeling aan de orde. In alle programma’s zit de Bijbelse boodschap van hoop, herstel en verandering. Op deze manier bieden we kijkers een eerste kennismaking met het christelijk geloof, want in Centraal-Azië is de islam de leidende godsdienst. Het verspreiden en verkondigen van andere religies is sterk beperkt door de overheid. Daarom hebben veel mensen nog nooit van het evangelie gehoord.

Familie- en gezinsrelaties zijn in deze regio vaak ingewikkeld. Het kidnappen van bruiden is een groot probleem. Zodra een jonge vrouw is gekidnapt, heeft ze geen andere keuze dan mee te werken aan het gedwongen huwelijk. In gezinnen komt veel huiselijk geweld voor. Alcoholmisbruik komt ook op grote schaal voor.

Vanwege de beperkte godsdienstvrijheid zenden we uit via een regionaal mediastation, een satellietzender en internet. We zetten vrijwilligers in die de programma’s via dvd’s verspreiden. In 2016 heeft 3xM samen met een vereniging voor kinderen met het syndroom van Down een aantal programma’s gemaakt. Hierdoor is de publieke opinie over deze kinderen positief veranderd. In april 2019 kwam er geweldig nieuws: het nationale TV-station heeft een aantal programma’s geaccepteerd voor uitzending. Programma’s worden nu regelmatig uitgezonden op deze zender. Een digitale zender (met bereik van bijna het hele land) en enkele lokale zenders zenden de programma’s ook uit.

Het is moeilijk om televisiezendtijd te krijgen voor christelijke programma’s. Toch zijn er steeds meer mogelijkheden. Dit brengt wel financiële uitdagingen met zich mee. Zo moeten de programma’s aan hoge eisen voldoen en moet het aantal programma’s dat we produceren omhoog.

Getuigenissen uit Centraal-Azië

Yernar – de herder komt thuis

Tien jaar lang was Yernar schaapherder in de bergen bij de grens met China. Ook thuis is hij alleen, van zijn familie was niemand meer over. De tv was zijn…

Lees meer

“Mijn leven veranderde toen ik Jezus Christus leerde kennen”

Irina uit Centraal-Azië vertelt: Omdat mijn man in Rusland ging werken en daar een andere vrouw vond, zette mijn schoonmoeder mij en mijn twee kinderen de deur uit. Ik kon…

Lees meer

De liefde verdrijft de angst… het verhaal van Ekaterina

Je bruid kiezen, ontvoeren en daarna verkrachten om haar zo te dwingen met je te trouwen. In Centraal-Azië bestaat die traditie nog steeds. Met als gevolg: angstige schoondochters die zich…

Lees meer

De impact is groot

“Ik kijk graag naar de televisieprogramma’s die hier worden uitgezonden. Het gaat vaak over familiezaken, waar we zelf niet zo gemakkelijk over praten. Door deze uitzendingen heb ik geleerd wat liefde en geloof met elkaar te maken hebben. Omdat ik zoveel vragen had, heb ik naar het programma gebeld. Ik heb toen uitgebreid gesproken met mevrouw Polina. Wat heerlijk om een luisterend oor te hebben!”

Azië is dol op drama. En op YouTube. In Centraal-Azië werden onze uitzendingen vele miljoenen keren bekeken. Ook schrijven en bellen veel mensen met ons nazorgteam. Uit die verhalen blijkt dat de nadruk op lokale, sociale problematiek en het aandragen van een christelijke houding aanslaat.