Start uitzendingen in Afghanistan

Na een lange en intensieve  voorbereidingstijd starten wij binnenkort met de productie en uitzending van korte films in Afghanistan via ether, satelliet en online media. Relevante, sociale kwesties vanuit een christelijk perspectief staan daarbij centraal. Doel is via samenwerking met een partnerorganisatie het goede nieuws van Jezus te vertellen op een manier die past bij het Afghaanse publiek.

We ervaren het als een groot wonder dat God ons openingen geeft de hoop van het evangelie te verspreiden in een land als Afghanistan. We mogen samenwerken met een betrouwbare partner die het Afghaanse publiek al meer dan 25 jaar bedient via televisie en radio en die onze missie deelt.

Maar het gaat verder dan het uitzenden van televisieprogramma’s. Persoonlijk contact door middel van nazorg staat hoog in het vaandel. Het blijkt dat aan dit persoonlijk contact veel behoefte is. In het jaar 2018 zijn er  ongeveer 1.000 telefoongesprekken gevoerd met ongeveer 850 Afghanen. Uit die gesprekken werd duidelijk dat de bevolking zit te springen om onderwijs. Sommige bellers zijn geïsoleerd, zonder gemeenschap of toegang tot internet. Er is gestart met bijbellessen via de telefoon. Plan is de komende tijd nieuwe mentoren op te leiden om meer van deze lessen te kunnen geven. Het doel is om jonge gelovigen te zien groeien in het geloof. Dan kunnen ze op hun beurt de goede boodschap delen met mensen in hun omgeving, waardoor hele geloofsgemeenschappen kunnen groeien.

Afghanistan

De situatie in Afghanistan is verre van hoopvol. Daarom willen wij juist in dit land hoop bieden. Bij het begin van de 20e eeuw telde Afghanistan ongeveer vier miljoen inwoners; dat aantal is nu verachtvoudigd. Het land telt nu 32 miljoen mensen. Oorlogsvoering veroorzaakte veel bevolkingsverplaatsing, onder meer richting Pakistan en Iran. Bijna alle (meer dan 99%) inwoners zijn moslim.

Tientallen jaren van oorlog hebben de Afghaanse bevolking verarmd en onderontwikkeld achtergelaten. De machtsstrijd en de spanningen zijn groot en de krijgsheren verzetten zich tegen de president. Maar er is meer: ernstige droogte, bloeiende drugshandel, sluiting van meisjesscholen, toename van de inflatie, directe aanvallen op journalisten. Voor Afghanen is het heel moeilijk te blijven hopen. Ze willen gewoon van dag tot dag leven en hopen levend terug te keren als ze van huis gaan voor werk of school.