Opeens was ik acteur in Bangladesh!

Zaterdag 22 april kwamen ruim 10.000 bezoekers naar de EO Nederland Zingt Dag. Ook 3xM was aanwezig en kreeg een mooie plek binnen het programma. Begin februari was ik met mijn collega ter voorbereiding op deze dag op bezoek in Bangladesh. Belangrijk om met eigen ogen te zien wat er gebeurt. De sfeer te proeven, het klimaat te ruiken en voor de liefhebbers: het eten me de handen te tasten. Dat laatste hebben we maar niet gedaan. We blijven nette Nederlanders.

Het was een bijzondere ervaring. Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh, behoort tot de vijftien grootste steden van de wereld en behoort ook tot de top vijf van minst leefbare steden ter wereld. Dat is te merken. Het was droog en stoffig en het krioelde van de mensen die zich op alle mogelijk en onmogelijke manieren door de straten van Dhaka proberen te verplaatsen. Tijdens het regenseizoen schijnt het nog erger te zijn omdat de sfeer dan nat en zompig is met nog meer toestroom van mensen vanuit de ondergelopen gebieden. Je moet er maar tegen kunnen. En om eerlijk te zijn: ik kwam ziek terug uit Bangladesh. Met een ‘Banga-belly’ kreeg ik te horen. Blijkbaar komt dat vaker voor.

Maar ziek of niet, ik had het bezoek aan Bangladesh niet graag willen missen! We hebben meegelopen tijdens twee ‘shooting-dagen’, dagen waarop van vroeg tot laat filmopnames werden gemaakt voor de TV-uitzendingen van 3xM op de nationale Bengaalse TV. Compleet met acteurs, cameramensen, een producer die ‘ACTION’ riep en een visagist die continue het gezicht van de acteurs bijwerkte. Op een gegeven moment liet ik mij ontvallen dat ik ook wel eens wat acteerwerk in Nederland deed. Dat had ik niet moeten zeggen. Ze waren die dag bezig een moderne versie van de verloren zoon op te nemen en ik werd ter plekke in het script ingevoegd als business partner van de vader van de verloren zoon. Ik mocht tegen de vader zeggen: ‘Kinderen maken fouten, dus neem nou maar contact met je zoon op om je met hem te verzoenen’. En dat allemaal in het Bengaals, een taal die ik nog nooit gesproken had. Een hele bijzondere belevenis. Je voelt weer even wat een kind doormaakt als het een nieuwe taal moet leren. Hoe spreek je de woorden uit, waar leg je de klemtoon, welke woorden horen bij elkaar. Boeiend! Op deze link ben ik vanaf de 15e minuut in beeld.:

Tijdens die opnamen had ik ook wat tijd om met de acteurs te praten. De meeste acteurs zijn moslims. Zo ook Al-Mamun, de landelijk bekende senior acteur die de vader van de verloren zoon speelde. Ik vroeg hem wat zijn motivatie was om in onze uitzendingen te spelen, terwijl hij wist dat de uitzendingen door christenen wordt gemaakt en een christelijke boodschap vertelt. Hij had daar twee motieven voor. ‘In de eerste plaats’, zo zei hij, ‘ben ik een acteur. Dit is mijn beroep en daar ben ik trots op. En dus speel ik zo veel mogelijk. In de tweede plaats ben ik zelf ook vader van twee zoons. Ik heb een goede relatie met hen. Elke vader wil graag dat zijn zoon het goede spoor volgt. De normen en waarden die jullie uitzenden vind ik zelf ook belangrijk en daar draag ik graag mijn steentje aan bij als acteur’.

Mooi dat onze programma’s zo gewaardeerd worden. Mijn verlangen is dat niet alleen de kijkers, maar ook de acteurs geraakt zullen worden door de liefde van God.