Kwetsbare vrouwen

Het lijken twee woorden die bij elkaar passen. Toen ik ‘kwetsbare vrouwen’ in mijn browser intypte kwamen pagina’s met hits tevoorschijn. Uit nieuwsgierigheid typte ik ook ‘kwetsbare mannen’ in, maar na de eerste pagina met een paar hits hield het wel op. Kennelijk is kwetsbare vrouwen een begrip geworden. Wereldwijd zitten vrouwen in een afhankelijkheidspositie. Ze hebben geen toegang tot onderwijs, inspraak en worden systematisch buitengesloten.

Het doet me denken aan die keer dat ik in Mali met een aantal jonge mannen in een busje zat te discussiëren onderweg naar onze afspraak. Ze vertelden me dat als een man 32 wordt, hij mag meepraten onder ‘l’arbre de palaver’, oftewel ‘de praatboom’. Belangrijke onderwerpen worden daar besproken onder leiding van de chef van het dorp. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen moslims of christenen. Alle mannen mogen meedoen.

Toen ik vroeg hoe de vrouwen dan mee moesten praten als ze niet onder de boom zaten, moesten de jonge mannen wat besmuikt lachen – “zij vertellen hun mannen thuis maar hoe ze er over denken”. Of ze staan tijdens de bijeenkomst onder de praatboom en vertellen hun mannen hoe ze er over denken. “En denk niet dat ze geen invloed hebben!”.

Ondanks deze mooie praatjes vertelde hun lach meer hoe het zat, dan dat hun woorden dat konden wegnemen. In de landen waar wij als 3xM werken heerst een mannencultuur, waarin mannen bepalen hoe het gaat en vrouwen vrijwel niets te zeggen hebben.

In Efeze 5:25 staat: “Mannen, heb uw vrouw lief, zoals Christus de kerk heeft liefgehad en zich voor haar heeft prijsgegeven”. Hoe meer ik daar over nadenk, hoe dieper deze tekst blijkt. Er wordt hier zelfs een vergelijking getrokken tussen de liefde die mannen voor hun vrouwen hebben en die Christus voor Zijn kerk heeft. Dat gaat heel diep!

Zonder dit onderwerp direct aan de orde te stellen gaat de 3xM campagne over kwetsbare vrouwen en hoe daarmee wordt omgegaan. Waar komt het vandaan dat vrouwen over de hele wereld slachtoffer zijn van o.a. huiselijk- of seksueel geweld, zuurgooien, bruidkidnapping? Wereldwijd zien onze partners kwetsbare vrouwen als een thema en gebruiken ze dit onderwerp om het evangelie te brengen. Mooi om te zien dat juist ‘onze’ partners, voornamelijk mannen, dit thema zelf op de agenda zetten!

Door: Martien Timmer, directeur 3xM