Jan van der Stoep deed social media onderzoek voor 3xM

“Wij vertrouwen het journaal meer dan Afrikanen”

“Ik was verrast over hoeveel sociale media er gebruikt wordt in landen als Indonesië of Ivoorkust. Er zijn diverse ondernemers aldaar die van sociale media hun werk maken. De maatschappelijke functie van sociale media is in die landen ook groter”, vertelt Jan van der Stoep. Namens de organisatie 3xM deed hij een onderzoek naar de betekenis van sociale media voor hun werk. Het onderzoek moeten 3xM verder helpen om sociale media op effectieve wijze in te zetten. Hij vertelt erover tegenover CIP.nl.

“In ontwikkelingslanden zijn sociale media niet altijd even effectief als in Nederland, omdat de infrastructuur er vaak anders is. Er is minder breed toegang tot het internet. Dat wist ik voordat ik deze landen bezocht. Maar mijn onderzoek in enkele landen heeft me sterk verrast. Sociale media worden heel breed gebruikt, vooral in de steden en onder jongeren.”
“De maatschappelijke functie springt er ook in het oog. Sociale media lijken een meer politieke betekenis te hebben dan bij ons. Dat komt omdat de mensen het journaal en televisieuitzendingen minder goed vertrouwen. Ze zien het sneller als een corrupt politiek instrument. In tegenstelling tot Nederlanders, wij vertrouwen het NOS journaal best wel goed. Het gevolg is dat mensen sneller geneigd zijn om sociale media te zien als platform voor waarheidsvinding. Ze vertrouwen het in sterkere mate.”

Profileringsdingetje
Hij geeft een voorbeeld. “In Ivoorkust is het een tijdlang onrustig geweest. Sociale media werden toen gebruikt om informatie te verspreiden. Een groep jongeren gingen mensen van ‘feiten’ voorzien. In die zin is het enorm maatschappelijk geladen. Bij ons is het meer een persoonlijk profileringsdingetje.”

“Ik heb de aanbeveling gedaan om met sociale media aan de slag te gaan. Je moet het wel doen met lokale mensen die er vertrouwd mee zijn. Probeer sociale media en televisie elkaar te laten versterken. Je kunt bijvoorbeeld korte gedeelten van de uitzending op Facebook zetten. Vooral korte gedeelten! Een film van 20 minuten werkt niet op Facebook!”