Het baantje van John – Blog door Thea Westerbeek

Hij heet John, en je zou ‘m in een willekeurige winkelstraat zo voorbijlopen. John valt niet op. Hij heeft een normaal postuur, is van onbestemde leeftijd en heeft een heel gewoon baantje. Ik zou nooit van mijn leven aan John gedacht hebben, maar ik zit in het Comité van Aanbeveling van 3xM en daardoor leer ik hem kennen. John woont in Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh. In Islamabad, Pakistan. En in Lomé, de hoofdstad van het West-Afrikaanse Togo.  Eigenlijk kan John overal wonen, ook bijvoorbeeld in het Senegalese Dakar.

John heeft een beroep dat duizenden mensen overal ter wereld uitoefenen: John is verkoper. Hij heeft een winkeltje met kostbare spullen. Elke avond draait hij het metalen hek voor de etalage naar beneden, om inbrekers te ontmoedigen. Want zijn handel is heel gewild. John verkoopt namelijk televisies en computers, tablets en telefoons. Al woont hij in een arm land, zijn klanten komen uit alle lagen van de bevolking, van paria’s tot parlementariërs.

John werkt in dienst van het Evangelie. Maar dat weet hij zelf niet! Hij zou zeer verontrust zijn als hij het zich realiseerde, want hij is een gelovig moslim. Maar de mobieltjes, tv’s en pc’s die hij verkoopt, worden door de partners van 3xM ingezet om Gods Woord bekend te maken. Zij maken voorlichtingsfilmpjes en christelijke tv-programma’s, ze branden dvd’s met het Evangelie en ze verzenden de blijde Boodschap ook via social media.

John beseft het zich niet, maar zijn apparatuur komt in hutjes en paleizen, cafés en wachtkamers. In allerlei soorten kamers eigenlijk. Op een zolderkamertje waar een paar gezinnen opeengepakt wonen en een christelijke dramaserie volgen. In de werkkamer van een jurist die iets opzoekt op internet. In de slaapkamer van een tienermeisje, dat op haar smartphone opeens iets leest over God. Van peeskamer tot paleiskamer, overal komt de boodschap van Gods liefde, van vrede en hoop.

En uiteindelijk bereikt het Evangelie de belangrijkste kamer. Dat is geen kamer in een voornaam overheidsgebouw. Of een salon in een dure torenflat. Nee, het is de hartkamer. Want daar, in het hart, de binnenkamer van ieder mens, moet het Woord uiteindelijk landen. Dan verandert een leven, dan verandert een land, als mensen Jezus in hun hart aannemen en Hem gaan volgen.