Afghanistan

Home » Waar werken we? » Afghanistan

Het prachtige bergachtige landschap van Afghanistan zou uitermate geschikt zijn als toeristische trekpleister. Niets is echter minder waar. Het land is getekend door vier decennia oorlog en is daardoor één van de armste landen van de wereld. Veertig procent van de bevolking is werkloos en meer dan de helft van de Afghanen leeft onder de armoedegrens. Vrijwel de gehele bevolking is moslim. Slechts 0,1% is christen. Veel christenen zijn eenzaam. Het is levensgevaarlijk om voor je geloof uit te komen. Kleine groepen komen als kerkgemeenschappen in het geheim samen.

Tweederde van de mannen kan niet lezen of schrijven, en bij de vrouwen is slechts vijftien procent geletterd. Na jaren van oorlog willen de Afghanen vrede. Vrede in hun land en in hun hart.

“Ik ben moe van de islam. Ik wil deze nieuwe God volgen. En ik heb van meer families gehoord dat ze dat willen.”

Sinds 2018 werken we samen met een partner die al 25 jaar televisieprogramma’s maakt in Afghanistan. Samen met hen ontwikkelen we dramaseries, afgestemd op de lokale taal en cultuur. Daarnaast hebben we een social media strategie ontwikkeld waardoor nog meer mensen bereikt en aangeraakt kunnen worden.

Onze programma’s worden uitgezonden via internet en verschillende social media. Een belangrijk onderdeel van ons werk is de nazorg die wij geven aan iedereen die reageert via social media, e-mail of telefoon.

De impact van onze programma’s is groot. Toen we begin 2019 een kort filmpje over eenzaamheid op social media plaatsten, kregen we binnen enkele dagen meer dan 120 reacties, wat uitgroeide naar meer dan 800 een paar weken later, waar we voorheen 1.000 reacties per jaar kregen. Daarom werken we ook aan het uitbreiden van de nazorg- en discipelschapscapaciteit, zodat elke Afghaan die contact opneemt, geholpen kan worden.

Ervaringen uit Afghanistan