Vergeving, zelfs als het zo moeilijk is geweest

13 februari 2017 |

In Centraal-Azië groeit de islam snel, is er geen sprake van godsdienstvrijheid en zijn veel mensen nog nooit met het evangelie in aanraking gekomen. In de programma’s worden waargebeurde levensverhalen nagespeeld. Een van de afleveringen gaat over Sunan. Een jongen die blind is geworden door mishandeling en laat zien wat vergeving kan doen. Dit verhaal geeft een impressie van een film die door partners van 3xM gemaakt is en vertoond wordt in Centraal-Azië.  

Sunan verloor op jonge leeftijd zijn vader en moeder. Hij woonde een tijd bij zijn oma die goed voor hem zorgde, maar toen zij erg ziek werd kon ze niet meer voor hem zorgen. Sunan werd geadopteerd door de buurman.

Behandeld als een slaaf
Gedurende de jaren werd Sunan door zijn vader behandeld als een slaaf. Hij werd geslagen en er werd naar hem geschreeuwd als hij zijn taken niet goed deed. Hij werd geschopt en geslagen. Vervolgens moest hij zich wassen in modderig water, totdat hij ‘schoon’ was. Hij smeekte zijn ‘vader’ om op te houden, maar hij weet van geen ophouden. Een wreed schouwspel.

“Ik ben blind geworden”
Het is twintig jaar later. Sunan heeft een meisje ontmoet die hij heel leuk vindt. Hij spreekt vaak met haar af, maar zijn grote geheim heeft hij nog nooit aan haar verteld. Tot het moment dat hij het niet meer kan verzwijgen. Hij neemt haar apart en vertelt: “Mijn adoptievader heeft mij heel hard geslagen toen ik jong was en ik moest mijn ogen altijd wassen met troebel water. Daarom ben ik blind geworden.” Daarna vertelt hij dat hij haar graag mee wil nemen naar iemand die heel speciaal voor hem is. Het is Musa, een man die als een vader voor hem is geweest op jonge leeftijd. Hij heeft Sunan altijd geholpen in lastige situaties en was zijn grote steun. Samen bidden ze tot God en danken Hem voor alles.

Aan het einde van de aflevering vertelt de echte Sunan: ‘Mijn leven is nu goed. Ik dank de Heer dat ik een vrouw heb en een opleiding kon volgen. Ik heb mijn adoptievader vergeven dat hij mij geslagen heeft. Ik wens hem alleen maar het beste.’

Op de foto ziet u een shot uit een van de afleveringen van Sunan. De hele aflevering kunnen we om veiligheidsmaatregelen niet laten zien.