Tweemaal S, en driemaal M – Blog Henk Medema
Schade en schande, daar word je wijs van, zegt het spreekwoord. Vergeet ‘t maar: ik zal je vertellen hoe mensen onwijs beschadigd worden door schande die ze wordt aangedaan. En als ik dan toch aan het schrijven ben, vertel ik over 3xM: een einde aan dat 2xS.
Wat is het evangelie? ‘Bearer of our sin and shame’, noemt een oud Engelse hymne (van Horatius Bonar) Jezus, onze Heiland. Zo is het: Hij droeg aan het kruis van Golgotha onze zonde en onze schande. Maar er is veel meer. De mensen tot wie zich het evangelie richt, zijn miserabel als zondaars, maar ook magnifiek als beelddragers van God. Al heel vaak had ik het beeld gezien van Michelangelo uit de Sixtijnse kapel in Rome, van Gods hand die zich uitstrekte naar Adam. Pas toen ik er zelf voor ‘t eerst kwam, zag ik dat er nóg een plaatje was: de schepping van Eva, vrijwel nooit afgebeeld. Hoe komt dat toch? Is de man dan het eigenlijke beeld van God, en de vrouw op z’n hoogst een aardige variant daarop? Wie bedenkt zoiets? Een man, misschien?
Aan de stranden van Europa
Rond de warmste dagen van deze zomer is even een verhitte discussie ontstaan rondom een verbod dat onder andere door de gemeente Villeneuve-Loubet in Zuid-Frankrijk was uitgevaardigd voor het dragen van een ‘boerkini’, een boerka die als geheel bedekkende zwemkledij functioneert. Als we ons de discussies voorstellen met moslimvrouwen die deze kleding droegen, wat zou je dan horen? ‘Ik moet dat van mijn man!’ (Ach, nee toch?) of ‘Ik moet dat niet van mijn man, maar van God!’ (Oeps, wat moet ik dan als politieman zeggen?) Is bijna bloot beter dan bijna helemaal bekleed? Voel je je als vrouw waardeloos en daarom maar liever bedekt? Of waardeloos en daarom maar liever bijna bloot, zodat er tenminste naar je gekeken wordt?
In de riksha’s van Delhi en de metro’s overal in de wereld
Een vrouw is maar een lolletje, en als je d’r mooi vindt, dan maak je er maar een grapje over, als man. Je plaagt haar, maar juist niet om haar serieus te nemen. Je kijkt naar haar, niet in haar ogen maar naar andere lichaamsdelen. Je probeert haar ‘per ongeluk’ aan te raken, maar alleen met de bedoeling er zelf in het voorbijgaan even van te genieten. ‘Eve teasing’ noemen ze dat onder andere in India, ‘Evaplagen’, en die uitdrukking komt van het beeld van Eva, de vrouw, als verleidster. Jongens of mannen die een sluier van een meisje af rukken, en dan lachen als ze boos wordt ‘want dat meent ze niet, ze houdt wel van een seksspelletje’. Terwijl ze zich écht beledigd voelt, alsof ze niet meer was dan een hebbedingetje, een stukje speelgoed. Je moest die term ‘Eveteasing’ gewoon niet meer gebruiken, schreef een journalist (Ranjani Iyer Mohanty) onlangs. Noem het dan maar ‘Sita pesten’, naar een hoog gerespecteerde hindoegodin, dan weet je dat het een echte belediging is.
Tussen de mensenmassa’s van Bangladesh
Zuurgooien, wel eens van gehoord? Meegemaakt, zelfs? Dat is niet te hopen. Een vrouw krijgt dan bij het voorbijrijden of lopen ineens de schrik van haar leven: ze krijgt een hoeveelheid bijtend zwavelzuur in haar gezicht gesmeten. Niet alleen een schrik, méér dan pijnlijk, maar ook iets wat je een diepe schade en schande laat voelen: ben ik dan zó afschuwelijk, zo versmadelijk, zo erg? Het voelt als gezichtsverlies, maar dan nog veel erger: een mens kan er blind van worden. Schade en schande maar je wordt er bepaald niet wijs van…
Meer, mooier mens
Dat 3xM betekent More Message in the Media, dat weet natuurlijk vrijwel iedereen. Maar zullen we het voor één keertje veranderen? Om de inhoud van het evangelie nog eens extra duidelijk te maken? Laat me dat nóg eens zeggen: het evangelie is niet alleen de zelfovergave van Jezus voor zondaars, aan het kruis. Het is niet alleen bedoeld voor ZZZ, voor Zielen van Zwakke Zondaars, om hen in de hemel te doen aankomen, en niet in de hel.
De andere kant van Gods boodschap is 3xM: je bent Meer, Mooier Mens! Je bent beelddrager van God, laat die boodschap tot je doordringen en al die miljoenen mensen om je heen ook, of ze dat nu geloven of niet. We mogen er niet in berusten dat vrouwen (of mannen, juist doordat ze vrouwen zo geringschattend behandelen!) zichzelf of anderen tot minderwaardige creaturen degraderen om de eenvoudige redenen dat de hoogverheven, machtige God een heel andere kijk op ons heeft. Hij heeft ons lief. En dat moeten we in de riksha’s en in de metro’s, aan de Franse en Nederlandse stranden, in India, Bangladesh en waar dan ook goed laten doordringen, door alle media. Zelfs, indirect, in deze eenvoudige blog. De Gekruisigde is de Schepper, die álles in ons ziet.
Henk Medema is publicist en opiniemaker. Deze column schreef hij voor Stichting 3xM