Plaatsen we kinderen in ons midden?

Kinderen kijk je zomaar over het hoofd. En als je niet oppast, glippen ze je zomaar door de vingers. Letterlijk en figuurlijk. We voeden ze én voeden ze op. We leren kinderen hoe te overleven en hoe te leven. Stoppen er van alles in en hopen dat ze daardoor opgroeien tot mooie en weerbare volwassen mensen. Eigenlijk zien we kinderen vaak als ‘mensen in wording’. Met als gevaar dat we onze activiteiten voor zending en evangelisatie meer richten op volwassenen en dan op kinderen.

We weten allemaal wel dat het bijsturen of zelfs keren van een roeiboot vrij eenvoudig is. Gewoon een ruk aan de riemen of aan het roer en je ziet de koers al wijzigen. Met een paar slagen is de boot gekeerd. Heel anders is het met een olietanker of een zeewaardig zeiljacht. Dan mag je blij zijn met een roer, motor en boegschroef, die je helpen het gevaarte van koers te veranderen.

Kinderen zijn net een roeiboot. Ze zijn ontvankelijk en speels, hebben meestal veel vertrouwen en zijn graag bereid te luisteren naar een mooi verhaal. Volwassenen hebben meestal hun koers uitgestippeld, zijn overtuigd van een of eigen waarheid en hebben in de loop van de jaren gewoontes ontwikkeld. Vandaar dat we vanuit 3xM kindervoorstellingen hebben gemaakt voor de kinderen in Pakistan. Voor hen starten we dit najaar ook een crowdfundingsactie. Zodat hun roeibootje achter Jezus aan wordt gestuurd.

Over Jezus gesproken. ‘Hij riep een kind bij Zich en plaatste het in hun midden’, staat in Mattheus 18. Jezus ging op een bijzondere manier met kinderen om én kinderen met Hem. Neem bijvoorbeeld het jongetje dat zijn vijf broodjes en twee visjes uit handen gaf. Of het dochtertje van Jaïrus, dat door Jezus werd opgewekt uit de dood. Al die kinderen die met hun ouders naar Jezus kwamen luisteren… Misschien waren er onder de duizenden volwassenen die zich bij de jonge kerk in de eerste eeuw aansloten, wel veel mensen die als kind aan de voeten van Jezus hadden zitten luisteren.

Ik hoop dat ik de kinderen en het kinderwerk, ver weg en dichtbij, meer in het midden van je aandacht heb geplaatst. Ze zijn het waard om in te investeren!

Dick Tillema
3xM Interim-manager Communicatie en Fondswerving