Interview met vrijwilliger Anneke

24 okt 2016
3xmadmin
1342
0

“Aantrekkelijk dat ik meer te weten kom over landen en culturen”anneke-1

“Televisie is een buitengewoon goed medium voor het doorgeven van een verhaal’’, vindt Anneke den Harder (68). Anneke is vrijwilliger van zendingsorganisatie 3xM die het evangelie wil brengen in landen waar die boodschap nauwelijks te horen is. “TV is tegenwoordig voor bijna iedereen beschikbaar, dus kan het evangelie in vrijwel elke huiskamer worden gehoord.”

Achterdeur
Dertig jaar geleden hoorde Anneke dat de internationale organisatie 3xM, die toen zeven jaar bestond, een vervanger zocht voor een zieke secretaresse. “Zo kwam ik, via de achterdeur de organisatie binnen, en ging niet meer weg”, lacht Anneke. “Ik werkte eerst als secretaresse, later als medewerker communicatie en fondsenwerving. In al die jaren ben ik met de organisatie meegegroeid. “

Toegevoegde waarde
Drie jaar geleden ging Anneke met pensioen, na een dienstverband van 26 jaar, maar ze is nog altijd betrokken bij de organisatie, nu als enthousiast vrijwilliger. “Het werken bij 3xM maakt me ervan bewust dat ik bevoorrecht ben door in Nederland te zijn geboren. Dat geeft een goede uitgangspositie: ik leef in vrijheid, ik kan onderwijs volgen en er is vrede.

In de loop van de jaren heeft 3xM zich ontwikkeld tot een organisatie met expertise op het gebied van televisie: dat is de toegevoegde waarde. De organisatie wil mensen bereiken in landen waar het evangelie nauwelijks te horen is. Een bijzondere doelstelling! Als vrijwilliger schrijf ik de digitale nieuwsbrief, ik houd het nieuws bij en archiveer nieuwe informatie over onze projecten.”

Anneke waardeert vooral het culturele aspect van de organisatie: “Ik vind het aantrekkelijk dat ik meer te weten kom over landen en culturen. Je ontmoet buitenlandse partners van 3xM, je wordt betrokken bij lopende zaken. Dat zorgt ervoor dat je, ook als vrijwilliger, snel opgenomen bent in de organisatie. Het voordeel van vrijwilligerswerk is ook dat je alleen werk doet waar je plezier in hebt.”

Lokale professionals
Vrijwilliger Anneke verhaalt met smaak over de cultuurverschillen die ze tegenkwam tijdens een buitenlandse reis voor 3xM. “Ik gaf een training in Swaziland, en toen mensen erachter kwamen dat ik oma was, vroegen ze me wat ik daar leuk aan vond. Ik vertelde dat ik het bijzonder vind om te genieten van mijn kleinkinderen maar niet eindverantwoordelijk ben voor hun opvoeding. Mijn gesprekspartners keken me vol ongeloof aan, want in Afrika brengen grootouders vaak hun kleinkinderen groot en zijn juist zij verantwoordelijk voor de opvoeding.”

Anneke lacht: “Dit voorval maakt ook duidelijk dat 3xM niet zomaar Nederlandse programma’s in andere werelddelen kan uitzenden. De organisatie werkt samen met lokale professionals: zij maken de programma’s zodat ze passen in de cultuur waarin ze worden uitgezonden. Dat vind ik een heel sterk punt van 3xM.”