Het diner

7 mrt 2019
Lisanne van der Beek
175
0

In de woonkeuken zie ik een mooie gedekte tafel. De glinstering van het zilveren bestek en de bolvormige wijnglazen schijnt me tegemoet. Bij elke zitplaats, een bordje met het voorgerecht bovenop een ander sierlijk bord bestemd voor het hoofdgerecht, geflankeerd door een mooi wit servet. Een aantal kaarsen en theelichten voor de sfeer, en zelfs een aantal groene plantjes op tafel. Het ziet er allemaal prachtig uit!

Aanleiding voor dit feestelijke diner is de verjaardag van mijn vader. Het doel is samen zijn en mooie gesprekken hebben. Het leven delen. Genieten van elkaar en het leven vieren. De maaltijd mag voedzaam zijn en rijk aan goede smaken. Gevarieerd. De tafel mooi gedekt en alles in een warme sfeer.

Ieder leven is te vergelijken met een diner waar je mensen voor uitnodigt. Bewust of onbewust. Je biedt jezelf aan. Je hart, je manier van leven. Mooie dingen, maar ook minder mooie dingen. Mensen om je heen proeven jouw gerecht. Ieder mens heeft ook een levensboodschap. Misschien weet je niet wat je levensboodschap is, maar soms ontdek je meer van jezelf of wat God in je leven heeft gebracht. Voor mij geeft de titel van mijn boek “Ik loop al op gouden straten” in woorden aan, wat mijn levensboodschap is. Dat is terug te vinden in de ingrediënten, aankleding en sfeer van mijn gedekte tafel. Het diner wat je aanbiedt mag aantrekkelijk zijn. Echt, authentiek en vol liefde.

Het diner heeft verschillende facetten. Een goede voorbereiding is belangrijk. In je leven ontdekken wie je bent en dat je intens geliefd bent door de Vader. Hoe meer je gedrenkt bent in die liefde, hoe meer en doorleefder je ook daarvan kan uitdelen. Eigenlijk is het een continue verfijning van het diner, want er is altijd meer, dieper en groter te ontdekken. De aankleding van je tafel kan er uitzien als een plastic tafeltje van een fastfoodrestaurant of als een sfeervolle, uitnodigende tafel. Even snel en oppervlakkig, of met aandacht, zorg en liefde voor anderen. Hoe kleed jij je boodschap aan? Bij het koken en bereiden van jouw unieke levensgerechten gebruik je allerlei verschillende ingrediënten en bereidingswijzen. Net wat bij je past. Jouw eigen kleur komt naar voren. Misschien ben jij iemand die met hemelse wijsheid uitlegt hoe Gods zegen ‘flowt’ op zakelijk gebied. Of heb je creativiteit ontvangen om een mooi schilderij te maken dat anderen inspireert. Of je bent een persoon die de maatschappelijke nood van mensen ziet en met bewogenheid hen tegemoet komt. De wijn die erbij geschonken wordt mag echt van hoge kwaliteit zijn. Die spreekt van overwinning en blijdschap. Wijn van een goede druif, fruitig van smaak. Vol vreugde.

Het allerbelangrijkste van alles is het hoofdgerecht. Daar draait alles om. De tournedos. Het meest malse stuk vlees van de koe. Voor mij is dat het echte Leven. Jezus is het hoofdgerecht. Ik kan ook mezelf als hoofdgerecht neerzetten, maar uit mezelf zal ik uiteindelijk altijd tekortschieten. Jezus is het leven zelf, die ik hoop uit te dragen in mijn leven.  Uiteindelijk wil ik die hoogste kwaliteit aan mensen bieden. Dat Leven veranderd mensen vanbinnen uit. Jezus centraal en uitdelen aan anderen. Op wat voor manier dan ook. Misschien wel bedekt en niet eens met woorden. Zoals bij 3xM. Het doel is Jezus doorgeven, maar het gaat door allerlei manieren, wegen en thema’s. Door allerlei soorten tv-programma’s en kanalen. Georganiseerd op allerlei manieren. Er is geen formule voor. Het is uiteindelijk Gods werk en Hij laat het Leven stromen.

Laat het diner van je leven aantrekkelijk, smaakvol en vol sfeer zijn! Uitnodigend voor een ieder. Een boodschap dat Leven brengt, door jou heen!

Bon appetit!

Dick van Dormael