Blog Thea Westerbeek – Geluk

Wat is geluk? Wat heeft een mens ten diepste nodig om zich gelukkig te voelen? Ik vraag het nieuwsgierig aan mijn man, die nuchter zegt: ‘Hormonen. Want die geven je een geluksgevoel – maar dat bedoel je vast niet’. Ik schiet in de lach: dat antwoord had ik niet verwacht.

Tekst: Thea Westerbeek

Geluk? Heel veelmensen denken dan aan: een lieve partner, een fijn gezin, gezondheid. Maar eigenlijk begin je dan niet bij het begin. Want wat zijn de basisvoorwaarden voor geluk? Voldoende eten en drinken – met chronisch voedselgebrek is geluk immers ver te zoeken. Ook nodig: onderdak. En vrede. Vrede met God, met de mensen om je heen, vrede in het land waar je woont – veiligheid dus. Eigenlijk zijn dat de eerste behoeften die vervuld moeten worden, wil een mens überhaupt geluk kunnen ervaren. Toch?

Europa wordt al maanden overspoeld door vluchtelingen die de tocht wagen naar een ander land, met gevaar voor eigen leven. Eigenlijk wil ik het woord ‘overspoeld’ helemaal niet gebruiken. Het doet me denken aan die uitspraak van Wilders, ‘een tsunami’ van vluchtelingen. Alsof we allemaal ten onder gaan aan noodloting natuurgeweld, een overstroming, een vloedgolf.

Moeten we echt zo bang zijn? Er is onder onze bevolking kennelijk vooral veel angst dat ‘al die moslims’ ons hun waarden en normen gaan opleggen. Maar moeten we niet wat meer vertrouwen hebben in onze eigen verworvenheden en er geloof in hebben dat die aantrekkelijk zijn voor mensen die in ons land komen wonen? Of zijn onze waarden en normen dan zo zwak dat we ze zullen verliezen aan een minderheid van de bevolking? In dat geval kunnen we beter naar onszelf wijzen dan naar de ander.

Je kunt over komst van vluchtelingen zeggen wat je wilt, maar het zet je wel aan het nadenken.

Zo hoor je veel Nederlanders ook mopperen dat het er te veel zijn. Ik heb geen idee welk aantal we in Nederland aankunnen. Ik laat het oordeel daarover graag aan politici. Mijn eerste verantwoordelijkheid als christen is dat ik voor vluchtelingen die op mijn pad komen een naaste ben. En dat begint ermee dat ik me probeer in te leven in hun situatie. Dat is nog niet eens zo eenvoudig, want hun leven staat zo ver van mij af.

Je moet wel intens wanhopig zijn, wil je al je spaargeld en zelfs je leven op het spel zetten voor een betere toekomst, probeer ik mij voor te stellen. Maar veel van deze mensen hebben daar dan ook alle redenen voor. Ze hebben voor hun gezin bijvoorbeeld niet voldoende te eten. Of ze worden vervolgd vanwege ras of geloof.
Ze zijn op de vlucht voor oorlog en bombardementen. Deze mensen hebben al die dingen niet die wij in Nederland als vanzelfsprekend beschouwen. Wij kunnen het ons gewoon niet voorstellen hoe dat is. Dat je dan in een gammel bootje stapt omdat het risico op verdrinking beter is dan de zekerheid te wonen in een land waar het leven ondraaglijk is. Waar iedere dag je laatste kan zijn.

Wij begrijpen niet hoe het is te moeten leven in een land waar je dagelijks een gevecht moet leveren om eten. Wij, die kunnen kiezen of het vandaag spaghetti of een maaltijdsalade zal zijn. Die in een land wonen waar je Jezus mag volgen en niet gestraft wordt als je dat niet doet.

Het World Happiness Report 2015 geeft een ranglijst van 158 landen en de mate van geluk die hun inwoners ervaren. Nederland staat zevende op de ranglijst; wat een geluksvogels zijn we! Factoren die bij geluk een grote rol spelen zijn onder meer welvaart, levensverwachting, sociale voorzieningen en keuzevrijheid. We boffen maar dat God ons geboren liet worden op dit kleine stukje aarde. Wij hebben daar zelf niets aan bijgedragen, het is puur geluk. Best goed om daar eens bij stil te staan.

 

Thea Westerbeek is zelfstandig tekstprofessional en heeft zitting in de Commissie van Aanbeveling van 3xM.