Blog ‘Test Mij maar uit’ – geschreven door Dick Tillema, Hoofd Beheer


Test Mij maar uit!

Soms kom je van die opmerkelijke zinnen tegen in de Bijbel. Van die onverwachte wendingen die je weer een hele nieuwe kijk geven op hoe de dingen echt zijn. Op waarheid en werkelijkheid. Zo ook met dat zinnetje ‘Test Mij maar uit, Stel Mij maar op de proef’. Het staat in Maleachi 3:10 ‘Stel Mij maar op de proef – zegt de Heer van de hemelse machten. Breng alle tienden naar mijn voorraadkamer, zodat er voedsel in mijn tempel is, en zie dan of ik niet de sluizen van de hemel voor jullie open en zegen in overvloed op jullie land laat neerdalen’.

Ik zie mijn vader nog zo zitten aan de achterkamertafel. Het was één van zijn geniet momentjes in het jaar. Het hele jaar had hij acceptgirokaarten van alle goede doelen opgespaard. En in december kwam dan die dag dat hij overzicht had over inkomsten en uitgaven van dat jaar. En of er nog wat over was om aan al die goede doelen te geven, naast wat mijn ouders maandelijks aan kerk en goede doelen gaven. Mijn vader vond het heerlijk om te geven. Bij wijze van spreken was een eenvoudig huisje, een bank en een koelkast voor hem al genoeg. Gelukkig stond mijn moeder daar iets minder rigoureus in 😉 maar mijn vader heeft mij op deze manier wel voorgeleefd dat geven past bij een christelijke levensstijl en plezier geeft.

Nou is het een beetje verdacht dat ik als medewerker van 3xM over geven schrijf. Vond ik ook altijd van voorgangers die daarover preekten. Toch schrijf ik. Omdat ik de boodschap van het geven te belangrijk vind om te verzwijgen. Ik vertel die boodschap al jaren met passie. Want wat God in Maleachi schrijft hebben mijn vrouw en ik al die jaren ondervonden. We hebben altijd (minstens) 10% van onze netto inkomsten apart gezet op een giftenrekening. Gewoon eind van de maand automatisch 10% over laten boeken, net zoals je maandelijks je energievoorschot en je zorgverzekering betaalt. Vanaf de giftenrekening betalen we aan de kerk en aan goede doelen. En als er aan het eind van het jaar saldo op de rekening staat dan bepalen we waar dat naar toe zou gaan. Fijn om die doelen te steunen! Afgelopen week hebben we het er ook met onze tieners over gehad. Hen aangemoedigd om ook te gaan geven van wat ze verdienen.

Al die twintig jaren hebben we nooit iets tekort gehad. We hebben altijd ontvangen wat we nodig hadden en meer dan dat. Regelmatig hebben we mensen een hand toe kunnen steken. Mensen meegenomen op conferenties. Geven geeft zoveel voldoening! We hebben het echt ervaren in ons leven. ‘Test Mij maar uit’ zegt de Heer. ‘Probeer het maar; Ik zal je vertrouwen niet beschamen’. Wist u dat 70% van de giften aan Nederlandse goede doelen – inclusief kerkelijke giften – afkomstig is van betrokken christenen? Dat blijkt uit het onderzoek ‘Geven in Nederland’ van Prof. Schuyt. En Christelijk Charitatief Peil meldde in september dat christenen in Nederland verwachten in het komende jaar weer méér te geven aan goede doelen. Dat betekent dat heel wat Broers en Zussen meedoen. Ook zij testen de Heer uit. Wat een prachtig getuigenis!

Maar heb je dan nooit dat je denkt ‘jammer om weg te geven, ik kan het zelf wel goed gebruiken?’ Natuurlijk wel. Maar dat is niet de stem waar ik naar wil luisteren. Ik wil God volgen in Zijn oproep in Maleachi 3. Ik wil Jezus volgen die ons opriep om het evangelie te verkondigen en om te zien naar een wereld in nood. Zelf, via een ander of via een organisatie. En als je nog niet meedoet, daag ik je uit om dat vandaag in gang te gaan zetten. Wat let je? Test Hem maar uit!