Blog Naomi van Dijk – ‘Dat is mijn verhaal!’

De Indonesische Sonny straalde en zei in zijn beste Engels: ‘very good!’ toen ik hem vroeg wat hij van de TV programma’s Sang Pemenang (betekent: de winnaar) vindt. ‘Ik zag een programma en dacht: dat is mijn verhaal! Ik was verslaafd aan de drugs toen ik een aflevering van Sang Pemenang bekeek. Ik besefte me: zo wil ik niet verder, ik wil mijn leven gaan veranderen’. Sonny nam daarop de beslissing om te vertrekken uit zijn omgeving waarin de verleiding om drugs te kopen en gebruiken te groot was en kickte af van de drugs.

Regelmatig krijgen we als reacties op de TV programma’s ‘dat is mijn verhaal’. En dat is de kracht van de programma’s van 3xM. De uitzendingen gaan altijd over een nood in de maatschappij en zijn door partnerorganisaties gemaakt die de cultuur kennen, in de lokale taal. Een programma bestaat uit drama en interviews met ‘ervaringsdeskundigen’. Mensen herkennen zich in de nagespeelde drama’s, gebaseerd op waargebeurde verhalen. Of ze kunnen zich identificeren met mensen die hun verhaal delen in een interview. Geen roze wolk, maar onvervalste authentieke verhalen.

Kijkers uit Bangladesh lieten weten dat ze werden geraakt door een programma over opvoeding van hun kinderen. Een vader vertelt: ‘Dat was mijn verhaal. Nu kijk ik anders tegen de opvoeding van mijn zoon aan en leg minder druk op zijn leven’. En een dokter: ik herkende me in het verhaal, waarin een arts veel geld vroeg voor zijn behandelingen. Ik realiseer me dat ik met die corrupte praktijken mijn patiënten niet dien’.

In West Afrika rijzen op televisie goedkope immorele Zuid-Amerikaanse en Indiase soaps als paddenstoelen uit de grond. Een nieuwe serie TV programma’s ‘Family Life’, gemaakt door de partner van 3xM in Ivoorkust, biedt een positief christelijk alternatief. In de serie staan hedendaagse uitdagingen waarmee families en gezinnen te maken hebben centraal. Onderwerpen als huiselijk geweld, jaloezie binnen een gezin, effect van overmatig gebruik mobieltjes binnen een huwelijk, slechte invloed van vrienden op een huwelijk etc. komen in deze uitzendingen naar voren. Vaak lastige en veel voorkomende problemen. Maar voor veel kijkers zijn dit wél dingen die in hun leven spelen en bij het zien van een ‘Family Life’ programma zullen denken: ‘dat is mijn verhaal’. In de programma’s worden geen ‘goedkope’ of simpele oplossingen aangedragen, maar vanuit christelijke waarden en normen een boodschap van hoop gebracht en de mogelijkheid tot nazorg geboden.