3xM nu ook actief in het Wolof en Bambara

West-Afrika is een regio met vele gezichten. 3xM is hier met haar unieke aanpak al 30 jaar succesvol in twaalf verschillende landen zoals Ivoorkust, Benin, Centraal Afrikaanse Republiek, Togo, Mali, Niger en Senegal. Uniek in de zin dat 3xM uitsluitend het evangelie brengt via moderne media. Daarnaast werkt zij altijd samen met lokale partners, kerken en gemeenten. Op deze manier sluiten de programma’s altijd aan bij de lokale taal en cultuur en spreken ze elk jaar honderdduizenden mensen aan in deze landen.

West-Afrika kent grote armoede. Maar liefst 70% van de inwoners heeft niet genoeg geld om rond te komen. Vooral jongeren hebben geen werk. Veel mensen kampen met gezondheidsproblemen zoals verslavingen en HIV/Aids, maar ook met sociale problemen zoals geweld en seksuele intimidatie.

De islam is de grootste godsdienst, gevolgd door het animisme. 3xM vindt het belangrijk om een christelijk geluid te zijn zowel online als op de nationale televisiezenders waar veel reguliere dramaseries worden uitgezonden. Onderzoek heeft aangetoond dat er veel behoefte is aan kwalitatief goede, christelijke tv-programma’s over actuele onderwerpen die een andere manier van leven propageren. De programma’s kaarten sociale problemen op een laagdrempelige manier aan, zodat jongeren zich aangesproken voelen. Deze aanpak werkt. Alleen al in 2019 kwamen er online 285.565 reacties op de programma’s. Al deze mensen komen in contact met het lokale nazorgteam, waar ze passende hulp krijgen en begeleid worden in hun eerste stappen in geloof.

Zourka: “Ik zag jullie programma over hiv/aids, waarin jullie me adviseerden om naar een ziekenhuis te gaan voor een behandeling. Jullie lieten me ook zien dat God enorm veel van me houdt en dat het goed voor me zou zijn als ik een ander leven zou leiden. Om met de hulp van de Heilige Geest een leven te leiden zoals Hij dat wil. Ik dacht erover na en ik kwam tot de conclusie dat je gelijk hebt. Ik aanvaardde Jezus Christus als mijn Heer en Redder.”

Het bereiken van mensen werkt het beste in de eigen taal. Daarom is er in 2019 besloten om ook in het Wolof en het Bambara materiaal te ontwikkelen en uit te gaan zenden. Wolof is de taal in Senegal, en Bambara wordt veel in Mali gesproken. Voor beide talen worden er social media coördinatoren aangenomen, zodat ook de social media strategie in die talen kan worden uitgerond. Oude programma’s worden nagesynchroniseerd, maar er worden ook nieuwe producties gemaakt in deze talen. Bovendien worden ook de websites in deze talen vertaald en worden de nieuwe medewerkers getraind.

Met deze aanpak verwacht 3xM nog meer impact te kunnen hebben in Senegal en Mali. Daarnaast werkt 3xM sinds 2019 ook in Somalië. In dit veelbewogen land, waar christenen de doodstraf krijgen als uitkomt dat ze in God geloven, is een grote honger naar de boodschap van liefde en hoop door Jezus Christus.